Odla på jordens villkor
Naturskafferiet erbjuder odling som tar naturen i beaktan, där en god jordhälsa är i fokus. Om man lär sig odla med naturen och efterlikna den istället för att försöka hålla den borta så är förutsättningarna helt annorlunda, och vi kan få ett välfungerande ekosystem och näringsrika grönsaker samt en välmående jord. Och till råga på allt ökar vi även välmående hos människorna om odlar (här hinns det också forskning på hur odling har en rad possitiva effekter på vårt mående)
Med permakutur och förnybart jordbruk som inspiration bygger vi upp nya odligar, odlingsprojekt eller planerar förändringar i redan existerande trädgårdar. Detta som trädgårdsterapeutiskt arbetssätt med fokus även på människan och klientens behov. Alltid skräddarsydda program.
Mera om hur vi odlar.
Eftersträvar att bygga upp odlingar enligt följande: genom att inte gräva i jorden och störa jordens uppbyggnad och microliv som går under namnet "no-digg" utan hällre bygga odlingen uppåt, för att stöda microlivet ännu och genom att använda agroforestry där man kombinera olika sorters växter och perenner för att stöda varanda och ge de bästa förutsättningarna för att växa. Detta toppas med täckodling, vi täcker för att inte ha bar jord och efterliknar även där nature, så som naturen själv gör med växande grödor eller dött material, och detta tillför både näring och fukt till odlingen. Dessa metoder är ofta främjande för kolinlagring, arbetsminskande samt gynnar mångfalden, fertiliteten och buffrar vatten.
Platsen
Vi beaktar och arbetar med det ekosystem som finns på den befintliga platsen och planerar odlingen enligt de föruttsättningar som finns. Vi tar tillvara de resurser som finns i närområdet, tex utnyttjar redan existerande skyddande häckar, samlar regnvatten, organsikt material, åternavänder byggmaterial. Gärna i sammarbete med grannar, föreingar, företag i närheten för att skapa nätverk och samvaro.
Varför Odla?
Odling är ett bra sätt att komma i kontakt med naturen, lära sig nya kunskaper, få en meningsfull sysselsättning som alltid är tillgänglig. Det övar även sammarbetsförmåga och sociala färdigheter.
|
För Vem?
Odling är något som passar alla, det är ett sosialt sammanhang i direkt kontakt till boendet. Odlingen anpassas enligt behov, förmåga och önskemål.
|
Var Odla?
Det bästa är att ha odlingen nära, detta inte bara för att det är vacker och för att den skall vara lättåtkomlig, utan även för att inbjuda till utomhusvistelser och sysselsättning utöver odlingstillfällerna.
|
Välkommen att följa ett underbart odligsprojekt som jag fått äran att starta upp:
Tillsammansodling
Tillsammansodlingen i Nykarleby fick sin start under vintern 2019, under en Omställningskurs. Det resulterade i en odligskurs där alla deltagare odlar i gemensamma odlingsbänkar och delar skörden. Vid tillsammansodlingen odlas både grönsaker och gemenskap, vi är en grupp människor som hjälps åt med allt var odling innebär. Tillsammansodlingen är ett sammarbete med Kredu.
Om det finns intresse för liknande projekt på andra orter, ta kontakt. Jag kan fungera som stöd i planeringsfasen, starta upp projektet eller dra kursen.